Uitvaart Informatie: Begrippen en zaken rond uitvaartkisten en alternatieven.

Op deze pagina vindt u een omschrijving van zaken die van belang zijn rond uitvaartkisten en mogelijke alternatieven. Wilt u terug naar de algemene Uitvaart Informatie index, click dan hier. U kunt ook onderaan deze pagina terugkeren naar de algemene index. Onderstreepte begrippen zijn ook apart omschreven, door er op te clicken gaat u direct naar de betreffende beschrijving.

NOOT: Dit overzicht is uitsluitend bedoeld om aan te geven wat er zoal verkrijgbaar is. Onderstaande uitvaartkisten zijn dan ook niet bij mij te bestellen, noch kan ik informatie geven over waar en of deze kisten te bestellen zijn.

Algemene modellen
Uitvaartkisten zijn in allerlei modellen verkrijgbaar. Naast de Alternatieve kisten zijn er een aantal meest gangbare modellen. Deze modellen zijn in meerdere Formaten en met verschillende Bekledingen verkrijgbaar. Onderstaand een aantal modellen die momenteel binnen de uitvaart het meest gebruikt worden.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Knik model met vlak deksel.


Recht model met verhoogd deksel, een zgn. kapkist.


Knik model met geprofileerd deksel.


Knik model met kroon deksel.


Recht model met dubbel geprofileerd deksel.


Knik model met dubbel geprofileerd deksel.


Knik model met deksel met apart venster.


Alternatieve kisten
Naast de Algemene modellen komen er steeds meer alternatieve mogelijkheden op de markt. Onderstaand een aantal voorbeelden.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Abdijkist, met touwen als handgrepen.


Boekenkast, die gebruikt kan worden als uitvaartkist. De schappen vormen het deksel.


Coconkist.


Contourkist, verkrijgbaar in verschillende kleuren.


Hedendaagse Sarcofaag.


Kartonnen uitvaartkist.


Kartonnen uitvaartkist met een grenenhouten omlijsting.


Luxe mahoniehouten uitvaartkist met zijwaarts half deksel.


Notenhouten uitvaartkist met het laatste avondmaal afgebeeld in opgebracht houtsnijwerk.


Ongeschaafd naaldhout, ook wel Jodenkist genoemd.


Opbaarplank.


Opbaarplank met rechthoekig deksel.


Opbaarplank van pitriet.


Rechthoekige kist.


Rieten Korfkist.


Steigerhouten uitvaartkist.


Bekleding
Met kistbekleding wordt de stof bedoeld waarmee een uitvaartkist aan de binnenkant wordt bekleed. In de Wet op de Lijkbezorging staan geen voorwaarden vermeld voor de kistbekleding. Begraafplaatsen en/of crematoria kunnen wel voorwaarden stellen, bijvoorbeeld dat de bekleding biologisch afbreekbaar, luchtdoorlatend, of verbrandbaar moet zijn. Overigens is kistbekleding wel heel gebruikelijk, maar niet verplicht. Kistbekleding kan uit diverse stoffen bestaan en geplooid of strak worden vastgemaakt. In principe kan iedere soort kistbekleding worden verwerkt in ieder kistmodel. Nabestaanden kunnen ook zelf een kistbekleding uitzoeken en desgewenst ook zelf de kistbekleding aanbrengen. Onderstaand een aantal voorbeelden van kistbekledingen.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Champagnekleurige crêpe.


Champagne crêpe, cognac overslag.


Frans bed champagne met goud/bruine bies luxe gewatteerd met overslag.


Katoen jeans bekleding luxe afgewerkt met omslag.


Ongebleekt katoen, 1 baans geplooid.


Ongebleekt katoen strak.


Ongebleekt katoen met bruine overslag (ook in andere kleuren).


Ongebleekt katoen strak met rood koord geheel gewatteerd.


Ongebleekt katoen strak met wit koord geheel gewatteerd.


Rode zakdoekstof.


Satijn crème 1 baans geplooid.


Satijn roomwit/terra 1 baans geplooid.


Formaten
Uitvaartkisten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. De binnenmaat bepaalt of de overledene in de kist past, de buitenmaat bepaalt hoe groot het graf moet worden. De meeste Algemene modellen zijn verkrijgbaar in een standaard grootte en in een extra grote maat (lengte, breedte en/of hoogte). Niet op iedere begraafplaats is op iedere plek een extra groot graf mogelijk en zo wel dan gaat een extra groot graf vaak gepaard met extra Grafkosten. De meeste algemene modellen hebben een binnenmaat van rond 190 cm en een maximale breedte van 55 cm. Extra grote modellen hebben een binnenlengte tot 205 cm en een maxiale binnenbreedte tot 65 cm. Kinderkistjes zijn in meerdere maten verkrijgbaar.

Handgrepen
Uitvaartkisten kunnen voorzien worden van een aantal typen handgrepen. Ook het aantal handgrepen is op verzoek aan te passen. Onderstaand een aantal voorbeelden van handgrepen.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Ronde handgrepen.


Rechte handgrepen.


Buis handgrepen.


Lange handgrepen.


Halfronde handgrepen.


Ring handgrepen.


Touw handgrepen.


Houtsoorten
Uitvaartkisten zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten en een aantal uitvoeringen. Voor de meeste houtsoorten geldt dat de uitvaartkist gefineerd kan zijn met de houtsoort, beplakt kan zijn met een printfolie in de kleur van de houtsoort of in z'n geheel uit de houtsoort kan bestaan. Daarnaast zijn er diverse Houtsoort variaties. Onderstaand een aantal voorbeelden van houtsoorten.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Ayous.


Eiken.


Kersen.


Mahoniehout.


Naaldhout.


Notenhout.


Onbehandeld ruw vurenhout.


Populierenhout.


Steigerhout.


Teakhout.


Houtsoort variaties
Uitvaartkisten zijn verkrijgbaar in diverse soorten gefineerd spaanplaat en gefineerde andere houtsoorten, spaanplaat met printfolie, in massief hout in verschillende Houtsoorten en in (deels) karton. Oppervlakkig gezien is het verschil tussen gefineerd spaanplaat en massief hout niet zo groot. Spaanplaat met printfolie is wat gladder. Onderstaand een aantal voorbeelden, uitgaande van het uiterlijk van een eikenhoutenkist.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Spaanplaat met eiken printfolie.


Spaanplaat met eiken fineer.


Massief eiken.


Massief rustiek eiken.


Naaldhout met eiken fineer.


Spaanplaat met eiken fineer, in kleur gespoten.


Massief eiken met eiken fineer.


Massief eiken white wash gebeitst.


Massief eiken gebeitst.


Kinderkistjes
Naast dat de Algemene modellen vaak ook in kindermaatjes verkrijgbaar zijn, zijn er voor kinderen ook speciale kistjes en alternatieven verkrijgbaar. Onderstaand een aantal voorbeelden.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.



Afgerond kinderkistje zonder handgrepen.


Kinderkist voorzien van houten afbeelding.


Kinderkistjes.


Kinderkistjes, speciaal beschilderd.


Kindermandjes.


Rieten mandje.


Vlinderkist.


Wiegje als uitvaartkistje.


Wikkeldoek voor kind.


Lijkwade
Het is volgens de Wet op de Lijkbezorging niet verplicht om een overledene in een uitvaartkist te begraven of cremeren. Het is ook toegestaan om een overledene te wikkelen in doeken, of in een daarvoor speciaal ontwikkelde lijkwade. Lijkwades (of wikkelgoed) zijn in een aantal uitvoeringen verkrijgbaar, ook voor kinderen. Vaak wordt een lijkwade echter ook gemaakt door de nabestaanden. Een overledene kan worden opgebaard in een lijkwade waarop de lijkwade op de dag van de uitvaart wordt gesloten. Voor het Vervoeren van een overledene in een lijkwade is een Draagbaar of Opbaarplank nodig.

Opbaarplank
Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een uitvaartkist, kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het gebruik van een opbaarplank. Op een opbaarplank kan de overledene worden opgebaard in een Lijkwade of worden gewikkeld in doeken. Maar opbaren kan natuurlijk ook zonder bedekking van de overledene of met bedekking van een laken of deken zoals op een bed. Opbaarplanken zijn verkrijgbaar in hout of riet, maar zijn ook betrekkelijk eenvoudig zelf te maken. Bij het gebruik van een opbaarplank is het wel verstandig te informeren naar de regels bij de Begraafplaatsbeheerder of bij het crematorium te informeren naar de mogelijkheden voor het Cremeren zonder kist.

Overledenenhoes
Een overledenenhoes wordt ook wel een bodybag of lijkenhoes genoemd. Het is een grote plastic hoes met een ritssluiting over de gehele lengte waarmee een overledene geheel kan worden omsloten. Het plastic is biologisch afbreekbaar en toegestaan in crematoria en op Natuurbegraafplaatsen. Een overledenenhoes wordt zelden alleen gebruikt om een overledene op te baren, maar wordt wel gebruikt in combinatie met andere bedekking, zowel bij het gebruik van een uitvaartkist als bij het opbaren zonder kist. Daarnaast wordt een overledenenhoes vaak gebruikt bij het Vervoer van een overledene, bijvoorbeeld na een dodelijk ongeluk.



Wilt u terug naar de algemene Uitvaart Informatie index, click dan hier.